NL |  ENG |  FR

“La Cress” streekbier op basis van Haspengouwse waterkers 

Nadat vorig jaar “Waterkerskwekerij Sint–Lucie” uit Lauw het label van Haspengouws streekproduct behaalde, is er opnieuw groot nieuws.

Om echter te beginnen bij het begin, willen we jullie graag wat meer vertellen over onze passie die luistert naar de naam “waterkers”.

Waterkers is een caloriearme groente die rijk is aan ijzer, calcium, jodium, vitamine A en C. Bovendien heeft waterkers een gunstige werking op de zenuwen en hoge bloeddruk. Waterkers heeft een bloedzuiverende en vocht afdrijvende werking en helpt om de eetlust op te wekken. Wij gaan er prat op dat waterkers de gezondste groente is die je in de winkelrekken kan terugvinden.

Bij Sint-Lucie zetten wij het werk van onze ouders en grootouders verder en zijn dus de derde generatie waterkerstelers in onze familie. De ambacht wordt er nochtans niet eenvoudiger op met alle normen, waarden en beperkingen waar we tegenwoordig rekening mee moeten houden. Het is ook een zeer arbeidsintensieve teelt waar nauwelijks machines aan te pas komen. Behalve een gras- en bosmaaier wordt eigenlijk alles manueel bewerkt. Ook loopt er door al onze kwekerijen vers, natuurlijk bronwater dat onontbeerlijk is voor de teelt van onze vitaminebom.

We zijn zo fier op ons product dat wij er alles aan blijven doen om het zo vers mogelijk op jullie bord te krijgen. Hier laten we het echter niet bij. We blijven, net als een chef-kok, altijd op zoek naar nieuwe ideeën ommet onze waterkers te bereiden. We maakten al een pesto van waterkers, een sabayon van waterkers en nog veel meer lekkers. En zo zijn we dan gekomen bij ons grote nieuws van hierboven…

Een absolute primeur, bier gebrouwen op basis van waterkers en Belgische hop.

Het verhaal achter dit concept kwam vorig jaar tot stand tijdens het bierfestival “Bier Anders” in Tongeren. Tussen pot en pint opperde een familielid dat hij op internet had ontdekt dat waterkers in de tijd van de Kelten werd gebruikt om bier zijn bittere smaak te geven. Dit dus lang vooraleer er sprake was van hop. In plaats van dit verhaal gewoon te catalogeren, besloten wij om de geschiedenis in ere te herstellen en met dit gegeven aan de slag te gaan.

We kwamen snel in contact met brouwerij Anders in Halen omdat zij over heel wat kennis en vakmanschap in deze materie beschikken. Enige maatstaf of recept was er niet en dus kwamen er heel wat testen aan te pas om tot het voor ons perfecte resultaat te komen. Eerst testten we op basis van de waterkersplant zelf, daarna op basis van waterkerssap, maar dit gaf nooit een bevredigend resultaat . Uiteindelijk werd er geprobeerd om het waterkerszaad toe te voegen tijdens het kookproces.  Dit was de juiste toepassing en een jaar na “Bier Anders” was “La Cress” geboren.

La Cress is een heerlijk, volmondig degustatiebier geworden. Het is een blond bier van hoge gisting, met hergisting op fles. Het draagt duidelijk een kruidige toets mee die het bekomt door de toevoeging van het waterkerszaad tijdens het kookproces. Naast de natuurlijke bitterheid van waterkers herken je ook een mooi hop aroma dat verkregen wordt door het gebruik van 100% Belgische hopsoorten.

We zijn zeer fier dat we hem net op “Bier Anders”- exact 1 jaar na datum- hebben mogen voorstellen aan het grote publiek. De commentaren waren alvast lovend, zelfs de dames waren snel overtuigd. Nu U nog?

facebook
image